Translate this

Мои статии на английски

Пречи ли работата на отношенията в семейството?


Как живеем днес?

Не съдя по себе си, а по разговорите, които провеждам с  мои приятели!
Те споделят, че забързани от сутрин до вечер, не могат да намерят време за себе си, за забавления и дори за семейството си.
Всички те са работещи хора, които прекарват голяма част от своето време на работа, вместо у дома. 
Не могат да си отпочинат, недоспиват си, и дори не мислят за бъдещето. Свикнали с настоящият си живот, те са забравили за себе си.
Много от нас може би се чувстват по същия начин!


Как да подобрим ситуацията?



Дали кариерата ни е важен фактор за създаване на семейство в България?
Да, парите са целта, но не ли по-важно да запазим ценностите си, да сме способни да се радваме на малките неща в живота си, да различим потребностите от нуждата?
Купуваме си скъпи вещи, на които не можем да се радваме, защото се прибираме късно вечер, уморени от работа, заспивайки с мисълта за утрешния работен ден.
Честно казано, отделяме само няколко часа, за да се отпуснем в уюта на дома, който сме създали, и мисля, че това не е правилно. 
Ако отделяме част от средствата, които отиват за ненужни покупки, може би ще успеем да спестим част от заплатата си, която да похарчим за нещо съществено.
Например, вместо да си купим нов телевизор, защото старият(който сме купили само преди няколко месеца) е остарял или вече е демоде, можем да отложим тази покупка за по-късно, или когато наистина се нуждаем от него.
Често се случва да закупим даден продукт, който наистина не ни е необходим.



Разходите и кавгите за пари!

В едно средно статистическо семейство често възникват спорове за това как да бъдат разпределени парите, които получаваме като възнаграждение за работата си.
Едва ли всеки от нас си прави разчет на семейният бюджет.
Но поне може да си направи списък с неотложните разходи.
Това е удобен начин да обсъдите заедно с половинката си къде точно отива голяма част от заплатата ви.
Не е толкова сложно - просто взимате лист и химикалка и започвате да записвате: битови сметки, данъци, вноска по кредит, и всичко, което влиза в графата неотложни разходи. Едва след като сте изчислили тези разходи, ще разберете какъв е остатъкът, и с какви средства разполагате до следващата заплата. Така и двамата ще сте наясно с това, и няма да възникват спорове по тази тема.


Работата е преди всичко друго!

Ето, че достигнахме до края на тази тема.
Дали работата пречи на семейните отношения?
Ако единият от нас е постоянно зает, и няма време за друго, освен за работата си, това може да попречи на взаимоотношенията ни. Например: приготвили сте романтична вечеря за половинката си, и знаете точно кога ще се прибере, но внезапно тя/той се обажда и съобщава, че има важна среща, която не може да отложи.
Това може да Ви огорчи и да предизвика въпроси от типа: къде ли е, с кого е, изневерява ли ми?!
Следващият път, когото той, или тя Ви очаква за вечеря, просто и/му кажете, че се налага да присъствате на важно събитие.
Нека разбере как сте се почувствали след неговото/нейното обаждане.
Дори да работите цял ден, това не означава, че трябва да работите и през нощта.
Защото вечерите са за семейството!
Ако всеки един от нас разпредели времето си по начин, който би му позволил вечер да си е у дома, работата не би попречила на семейните отношения!


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Радвам се, че посетихте този блог! Моля, оставете коментар!