Translate this

Мои статии на английски

Как да напишем смислен текст?


10 стъпки към създаването на смислен текст!


Случвало ли Ви се е да тъпчете на едно място, без да сте наясно какво точно трябва да напишете? Предлагам Ви да прочетете тази статия, базирана на моя личен опит.



Цитат от един велик за мен писател:



"Чети и пиши между четири и шест часа всеки ден. 
Ако не можеш да намериш време за това, не можеш да очакваш да станеш добър писател". 
Стивън Кинг

  1. Пишете, дори текста ви да изглежда разводнен и безсмислен. Не забравяйте, че по-късно можете да го редактирате и да отстраните грешките, които сте направили.
  2. Създайте си полезни навици! Докато пишете, не обръщайте внимание на обкръжението си. Всеки страничен дразнител може да обърка мислите ви, и да се изгубите в текста.
  3. Водете си бележки! Тефтерът и химикалът са доста полезни в този случай. Макар и позабравен, този старомоден начин е използван от много писатели. Ако не сте привърженици на този метод, купете си диктофон. Разбира се, не бива да се подценява и действието на интернет. Докато си проверявате пощата например, винаги може да се появи идея за нова статия.
  4. Разпределете времето си! Определете си време за почивка между писането и другите задължения. Настройте алармата си на час, или два, в зависимост от задачите, които имате за вършене. Може да използвате и хронометър, който да отчита времето, прекарано пред монитора.
  5. Концентрирайте се! Когато пишете даден текст, мисълта ви трябва да е насочена единствено към него. 
  6. Оставете телефона си! Не може да пишете и да отговаряте на многобройните съобщения, които Ви изпращат приятелите. Обяснете им с какво се занимавате, кога ще бъдете заети и защо телефонът ви ще е изключен, когато ви търсят. Създайте чувство за отговорност у самите тях.
  7. Медитирайте! Дори да Ви се вижда странен, този метод ще Ви помогне да прочистите съзнанието си от всички мисли, които имате в главата си. Така ще оставите място само за това, което е нужно, за да напишете качествен текст.
  8. Правете си планове! Дори да нямате точно определена тема за писане, съставянето на план може да Ви помогне за развитието и качеството на текста. 
  9. Научете се да забелязвате грешките, които допускате по време на писането. Така ще Ви бъде по-лесно да ги откриете след като приключите.
  10. Редактирайте едва след като приключите с писането! Не правете редакция, преди да сте приключили със статията. Това може да Ви обърка и да развали целият смисъл на написаното. 
Най-важното при писането е да останете вдъхновени. 
И да пишете, разбира се!


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Радвам се, че посетихте този блог! Моля, оставете коментар!